Sunday, September 5, 2010

Rendang Penang

Bahan-bahan

1kg   daging(potong lebar tetapi agak nipis setebal 1/2 cm,basuh dan tos)
10sudu cili kering kisar
4biji bawang besar -dikisar
5ulas bawang putih  -dikisar
3inci halia - dikisar
sedikit serbuk kunyit
2batang serai-diketuk
sedikit lengkuas(jika ada)-dikisar
kicap manis
kicap masin
3sudu besar kerisik
segenggam daun kari
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Zutaten :

1 kg Fleisch (in großen, von 1 / 2 cm schneiden, waschen und abtropfen lassen)

10  getrocknete Chili mahlen
4 Zwiebel-Masse
5 Knoblauch zehen
3 Ingwer zehen- Boden
ein wenig Gelbwurzpuder
2 Zitronengras, gemahlen
ginger wenig (wenn überhaupt), Boden
süßer Sojasauce
Salz Sojasauce
3sudu große Rascheln
Handvoll Curryblätter
Salz nach Geschmack
etwas Öl



Cara membuat:

1.Perapkan daging dengan bahan kisar dan kicap selama 1 jam.
2.Setelah itu panaskan minyak di dalam kuali,tumiskan daun kari dan serai,selepas itu masukkan bahan perap tadi dan kacau rata.Masak menggunakan api yang perlahan.Sesekali dikacau.
3.Bila daging hampir lembut masukkan kerisik dan garam.Renehkan sehingga kuah hampir pekat seperti rendang.

Info:Sesuai dimakan dihari lebaran bersama ketupat dan lemang.Rendang ringkas tidak perlu menggunakan santan.

Zubereitung :
1.Fleisch mit Soja-Sauce Zutaten und Mischung für 1 Stunde.

2.Nach das Öl in einem Wok, Stir Blätter und Zitronengras Curry, dann fügen Zutaten und rühren Sie einfach marinieren rata und ruhren
3.Wann  Fleisch ist weich und rascheln, salz gegeben  bis die Sauce dick ist wie schattig.





Info: Erhältlich gegessen Festtag mit einer kurzen lemang.Rendang ketupat und nicht zu Kokosmilch verwenden.

No comments:

Post a Comment