Thursday, September 23, 2010

Mee Bandung Johor

Bahan-bahan penumis (A)

2sudu besar bawang kisar
2 ulas bawang putih kisar
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar udang kering(rendam sebentar&tumbuk kasar)
1/2 cawan kacang tanah(sangai dan tumbuk)
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan -bahan (B)                                                Bahan-bahan C
100gm Daging (rebus dan potong kecil)
(simpan air rebusan daging)                                 1 bungkus mee kuning
100gm Ayam                                                     (jika anda berada diperantauan gantikan
100gm udang basah                                            mee kuning dengan 1/2 bungkus spagheti,
sedikit kobis bunga                                              rebus dan bubuh 2 sudu minyak dan 1
1 batang lobak merah                                          sudu kecil garam,bila telah lembut,toskan)
4 tangkai sayur sawi                                                           
sedikit sos cili                                              
sedikit sos tomato
3 biji telur ayam
gula dan garam secukup rasa
1 kiub ayam
2 sk tepung gandum@ tepung jagung + bancuh dengan 1/2 cawan air(bagi memekatkan kuah)

Cara menyediakan:

1.Panaskan minyak,masukkan bahan kisar dan udang kering.Bila telah naik bau,masukkan sos,kiub ayam,gula,garam dan kacang tanah.Kacau lagi.
2.Setelah itu masukkan air rebusan daging,daging dan ayam.Bila semuanya hampir empuk,masukkan udang dan sayuran.Renehkan sebentar selama 5minit.Setelah itu masukkan air bancuhan tepung.Kacau.
3.Kemudian pecahkan telur sebiji demi sebiji,jangan dikacau,biarkan telur sebiji sebiji dan terus padamkan api.Biarkan telur separuh masak.
4.Masukkan mee ke dalam mangkuk dan curahkan kuah.

No comments:

Post a Comment