Tuesday, September 21, 2010

Mee Bandung Perantau

Bahan-bahan A (Penumis)

1biji bawang besar (kisar)
2ulas bawang putih (kisar)
1cm halia (kisar)
2 sudu besar cili kisar
sos tomato,sos cili
1kiub ayam
garam dan gula

Bahan B

200gm daging hancur (hackfleisch)
sedikit kobis bunga
1 batang karot(potong ikut suka)
sedikit sayur sawi (jika ada)
3 biji telur
250gm spagheti (rebus hingga lembut,masa merebus masukkan 2sudu minyak masak dan sedikit garam)

Cara menyediakan

1.Panaskan 5 sudu minyak masak ke dalam periuk.Tumis bahan kisar hingga naik bau.
2.Masukkan sos,kiub,garam dan gula.Kemudian masukkan daging,kacau hingga masak.
3.Setelah itu masukkan 2 liter air,tunggu mendidih,masukkan sayur-sayuran,tunggu sebentar dalam 5 minit.Rasa kuahnya.
4.Setelah itu,bancuhkan 2 sudu tepung gandum+1/2 cawan air bagi memekatkn kuah.
5.Akhir sekali pecahkan telur,jangan dikacau,biarkan sebiji-sebiji.Bila separuh masak,padamkan api.
6.Masukkan spagheti ke dalam mangkuk dan curahkan kuah ke atas mee.

No comments:

Post a Comment