Tuesday, November 9, 2010

Daging Masak Kurma

Bahan-bahan

1 kg daging-dipotong dadu agak besar sedikit,bersihkan dan tos.
4 sudu besar rempah kurma
2biji bawang besar-kisar
5ulas bawang putih-kisar
1inci halia-kisar
rempah 4 sekawan(kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga,bunga cengkih)
2 cawan santan
5 biji kentang-belah empat
1 biji bawang besar-potong baji
2biji tomato-belah empat
3/4 cawan minyak masak untuk menumis

Cara menyediakan:

1.Panaskan minyak di dalam periuk yang sesuai.Tumiskan rempah 4 sekawan,kemudian masukkan bahan kisar.
2.Setelah agak garing,masukkan rempah kurma seterusnya daging,sekiranya kering tambahkan 1 cawan air.Tutup,gunakan api kecil dan biarkan sehingga daging agak empuk.Sesekali hendaklah dikacau.
3.Setelah daging agak empuk,masukkan santan,kentang dan garam.Bila kentang empuk,masukkan bawang potong baji dan tomato.Rasakan garam.

No comments:

Post a Comment