Tuesday, August 31, 2010

Kuih Kasui

Bahan-bahan

200gm     gula merah
50gm       gula pasir
900ml      air
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan   tepung ubi (tapioca starch)
1/4 sd teh   garam
1/4sd teh   kapur makan(jika suka)

Zutaten:

200g brauner Zucker
50g feiner Zucker
900ml wasser
1-1/2  tasse Mehl
1/2 tasse Tapiokamehl
1/4 teelöffel Salz 

Cara membuat:
1. Panaskan pengukus dan sapukan loyang yang sesuai dengan sedikit minyak.
2. Gunakan periuk kecil yang lain masakkan gula merah+gula pasir dengan 1/2 drpd 900ml air.Setelah gula larut,tapis dan sejukkan.
3.Tepung gandum+tepung ubi,garam,kapur,air yang selebihnya dan air gula tadi kacau sebati.
3.Tapis bancuhan adunan di atas.Kemudian masak sebentar dengan menggunakan api yang perlahan sehingga naik wap.Selepas itu alihkan adunan ini ke dalam loyang dan kukus sehingga masak,lebih kurang 1 jam.
4.Sejukkan kuih,pastikan betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Zubereitung:

1. Zuerst das Dampkocht vorgeheizten und das Springform einfetten nit etwas fett.

2. Kocht der Braunerzucker+Feinerzucker mit dem halben wasser von 900ml.
    Nach dem kochen kühl lassen.

3. Danach vermisch man das Mehl+Tapiokamehl und der übrigen wasser unterheben.

4. Der Soße aussiebten.Danach kocht der soße auf den herd bis der dampf .
    Und dann der soße auf das Springform ausfüllen und auf das Dampfdrucktkopf
    dampfkochen.

5.Danach kühl lassen.

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