Tuesday, August 31, 2010

Apricot-Muffins

Bahan - bahan:

Buah Aprikot                                - 1 tin kecil
Butter                                           - 150 gm
Gula                                             - 150 gm
Gula Vanilla                                  - 1 paket
Telur                                            - 3 biji
Tepung gandum                            - 300 g ( diayak bersama baking powder)
Baking Powder                             - 3 sudu kecil ( diayak bersama tepung)
Sedikit minyak untuk acuan muffin

Zutaten:

1 kleine Dose Aprikosen
150g Butter
150g Zucker
1 päckchen Vanillazucker
3 Eier
300g Mehl
3 TL Backpulver
Fett für das Blech

Bahan untuk Topping:

Gula eising         - 150 g
Jus Lemon         - 3-4 sudu besar
Buah Aprikot     - dibelah dua untuk hiasan
Kacang pistasio - dihancurkan untuk hiasan

Für die Glasur:

150g Puderzucker
3-4 EL Zitronensaft
10-12 Aprikosenhälften
gehackten Pistazien zum Bestreuen

Cara- cara :

1. Tapiskan buah aprikot dan potong buah tersebut dalam bentuk dadu.

2. Pukul butter, gula, dan gulavanilla sampai kembang dan gebu.

3. Selepas itu, masukkan telur sebiji, demi sebiji , dan pukul lagi sehingga sebati.

4. Masukkan tepung dan baking powder , kacau adunan menggunakan sudu.

5. Akhir sekali, masukkan buah aprikot yang telah dipotong dadu dan kacau
    dan kacau hingga sebati.

6. Sapukan sedikit minyak di dalam acuan.

7. Bakar sehingga masak dengan suhu +180`c selama 20-25 minit.

Zubereitung für den teig:

1.Die Aprikosen gut abtropfen lassen und in kleinen Würfel schneiden.

2.Die Butter mit dem Zucker und dem Vanillazucker schaumig rühren.

3.Die Eier einzeln kräftig darunterschlagen.

4.Das gesiebte Mehl mit dem Backpulver vermischen und ein rühren.

5.Zum Schluss die Aprikosenwürfel unterheben.

6.Ein Muffinblech ausfetten,den Teig ghleichmäßig ausfüllen und die Muffins im auf
   180`C vorgeheizten Backofen 20-25 Minuten backen.
Cara-cara untuk Topping:

1. Adunkan gulaeising bersama jus lemon sehingga sebati .

2. Hiaskan dengan adunan gulaeising tadi bersama buah aprikot yang telah dibelah dua
    serta kacang pistasio yang yang dihancurkan.

3. Anda juga boleh menghias muffin mengikut kreativiti dan citarasa anda.

Zuberitung für die Glasur:

1. Den Puderzucker mit dem Zitronensaft glatt rühren und die Muffins damit übrziehen.

2.Je eine Aprikosenhälftenin die Mitte setzen und mit gehackten Pistazien bestreuen.

3.Die Muffins dekorativ anrichten und servieren.

No comments:

Post a Comment