Tuesday, November 9, 2010

Ayam masak tomato

Bahan-bahan

1 ekor ayam-potong 8 dan bersihkan.Setelah itu,gaulkan ayam dengan 1 sudu kecil garam dan serbuk kunyit.Goreng tetapi tidak terlalu garing.

Bahan-bahan lain

1 biji bawang besar-kisar
3 ulas bawang putih-kisar
1 inci halia kisar
2 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar sos tomato
3 sudu besar tomato puri
3 sudu sos cili
2 biji tomato-potong ikut suka
garam dan gula
1 sudu besar tepung gandum(bancuh dengan 1/2 cawan air-untuk pekatkan kuah)

Cara menyediakan:

Tinggalkan sedikit minyak goreng ayam di dalam kuali,tumiskan bahan kisar diikuti semua sos,tomato,gula dan garam sehingga naik bau.Jika kurang rasa sos tersebut,bolehlah ditambah.Bila sambal masak,masukkan bancuhan tepung dan akhir sekali masukkan ayam,biarkan mereneh sebentar supaya sebati.Tutup api.

Info:Sebelum tutup api,boleh juga ditambah dengan hirisan bawang besar dan kacang peas sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment