Thursday, October 28, 2010

Mee Kari

Bahan-bahan

1biji bawang besar - kisar
5ulas bawang putih - kisar
1inci halia - kisar
2 sudu cili kering kisar
1 ketul kiub ayam(sebagai penambah perisa)
4 sudu besar rempah kari daging (bancuh dengan sedikit air)
4 keping isi ayam- dipotong kecil2
1 cawan santan pekat
1 liter air (boleh tambah sekiranya kuah pekat)
garam secukup rasa
sedikit air asam jawa

Cara membuatnya:

1.Panaskan sedikit minyak ke dalam periuk yang sesuai.Tumiskan bahan kisar,setelah agak garing,masukkan rempah kari yg telah dibancuh dengan sedikit air dan kacau hingga naik bau.
2.Setelah rempah masak,apabila telah pecah minyak,masukkan air asam jawa dan seterusnya isi ayam.Jika suka boleh ditambah udang,sotong,isi kerang,bebola ikan atau kek ikan.
3.Apabila ayam agak empuk,masukkan santan,air,garam dan kiub ayam.Tunggu sehingga mereneh dan rasakan garamnya.

Bahan-bahan lain

mee kuning (celur sebentar dengan air panas)
sedikit sawi dan taugeh(dicelur sebentar dengan air panas)
tauhu goreng(potong dadu)
telur rebus
bawang goreng
daun sup,daun bawang(hiris halus)
sedikit cili potong(jika suka pedas)

Masukkan serba sikit bahan di atas ke dalam mangkuk dan curahkan kuah kari bersama perencahnya.Enak dimakan ketika masih panas.

No comments:

Post a Comment