Saturday, September 4, 2010

lemang perantau


Bahan-bahan

3 cawan    pulut (basuh bersih dan toskan)
3 cawan    santan
1/2 sudu teh garam
daun pisang(layurkan sebentar di atas api)(jika takda,gantikan dengan plastik)
alu foil

Zutaten:

3 tasse Klebereis (waschen und gut abtropfen)
3 tasse Kokosmilch
1/2 teelöffel Salz
Bananenblätter
Alufolie
Cara membuat

1.Masukkan pulut,santan dan garam ke dalam periuk dan tutup.Masak menggunakan api yang perlahan.Ataupun boleh juga dikukus.Sesekali kacau pulut supaya masak sama rata.
2.Setelah hampir masak dan agak kering,letakkan pulut di atas daun pisang dan gulung padat seperti membuat lemang.Anggaran,sendukkan pulut dalam 2 senduk.Buat sehingga habis.
3.Kemudian,pulut yang telah dibalut dengan daun pisang tadi,dibalut lagi dengan alu foil,kelim hujung kiri dan kanan supaya pulut tidak terkeluar.
4.Setelah itu masukkan lemang ke dalam oven dan bakar lebih kurang 1/2 jam dengan suhu 180C.

Zubereitung:

1.Kocht den Klebereis,Kokosmilch und etwas Salz in den topf und deckel zu.
   Kocht  mit schwacher Hitze. Rühren den Klebereis gleichmäßig.

2.Danach, den Klebereis setzen auf der Bananenblätter und rollt das wie der Lemang 
   aussieht.

3.Wenn das gerollte Lemang fertig wird,wickelt das noch mit Alufolie hin,
   schließt den rechte und linke seite ab,damit dass nicht ausrutschen.

4.Zum Schluss,legt der Lemang in der Backofen für 1/2 stunde mit 180`c.

No comments:

Post a Comment