Sunday, September 5, 2010

Ketupat Palas Perantau

Bahan-bahan

1/2kg  pulut (basuh dan tos)
500ml santan
1sudu teh garam
beberapa helai daun pisang(layurkan sebentar di atas api)

Zutaten:

1/2kg Klebreis (abspülen und abtropfen lassen)

500ml Kokosmilch
1sudu Tee-Salz
mehrere Stücke von Bananablätter (leicht machen während in Brand)

Cara-cara membuat:

1.Masukkan santan dan garam ke dalam periuk.Didihkan sebentar di atas api.
2.Bila santan sudah mendidih,masukkan pulut dan kacau.Masak hingga 3/4 masak.Tutup api.
3.Kemudian,daun pisang tadi dibuat seperti kelongsong bentuk 3 segi dan masukkan pulut ke dalam kelongsong tadi dan kepilkan bhgian yg terbuka dengan lidi atau stapler.
4.Rebus ketupat di dalam air mendidih selama 1 jam atau ketupat kelihatan mengembang dari bentuk asal.

Info:ketupat palas enak dimakan bersama rendang atau serunding.

Zubereitung:


1. Kokosmilch und Salz in einem  topf eingeben .Kocht auf der herd.
2.Wenn Kokosnussmilch kocht wird, fügen Klebereis und gleichmäßig rühren.Kocht der Klebereis bis 3/4 .Hitze ausschalten.
3.Danach,die Banane Blätter wie cornhusk der drei Begriffe aus und geben Sie in das Klebereis  und fügen der cornhusk .
4.Kocht der ketupat in kochendem Wasser für 1 Stunde oder ketupat scheint von der ursprünglichen Form zu verlängern.


Info: ketupat PALAS köstlich mit Charme rendang oder gegessen.

No comments:

Post a Comment